Nya utbildningar, en skola i världsklass, och ökad NPF-kompetens

Webbversion av Rova & Sjögrens nyhetsbrev, januari 2023.

Här kommer vårens första nyhetsbrev från Rova & Sjögren Psykologi. I nyhetsbrevet samlar vi artiklar, poddar, forskning och annat kopplat till skola och elevhälsa. Hoppas du hittar något intressant och användbart nedan! 

Två nya utbildningar för skolpsykologer

Nya skolpsykolog-utbildningar

Nu öppnar vi dörrarna till två helt nya utbildningar för skolpsykologer. Den ena riktar psykologer som är nya i skolans värld. Utbildningen "Psykolog i skolan" syftar till att ge en överblick av både den teori och praktik som påverkar det dagliga arbetet som skolpsykolog. Vi har försökt sätta ihop den utbildning som vi önskar att vi hade fått gå under våra första år som skolpsykologer.

Den andra utbildningen handlar om handledning och konsultation i rollen som skolpsykolog. "Skolpsykologen som handledare" sätter handledning i skolan i sin historiska kontext, reder ut centrala ord och begrepp, och listar vanliga fallgropar du bör undvika. Utbildningen ger också handfasta tips för hur du skapar ett förankrat uppdrag från start, hanterar motstånd och bäddar för en konstruktiv process över tid.

Båda utbildningarna äger rum under vårterminen 2023 och ges i ett hybridformat, vilket innebär att du kan delta såväl på plats som digitalt.

Klicka här för att komma till sidan för dessa utbildningar

En skola i världsklass är inte raketforskning

Maria Wiman

”Förväntansdokument”, litteraturkanon, längre skoldagar för lågstadieelever - är det verkligen enkla lösningar på de komplexa utmaningar som svensk skola står inför? Inte om du frågar Maria Wiman. Vad sägs istället om lagom stora klasser, digitala och analoga läromedel, mindre dokumentation och bedömningshets?

Läs Wimans senaset debattartikel här

Ökad NPF-kompetens, 11-minuter i taget

Kenth Hedevåg

Kenth Hedevåg är en NPF-pedagog inriktad mot utbildning och handledning kring barn med särskilda behov. Han medverkar även som en av experterna i den andra säsongen av SVTs talkshow Superföräldrar.

”11 minuter med Hedevåg” är en samling korta videoklipp du kan se på Kenths hemsida, som alla syftar till att sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn och unga.

Klicka här för att komma till videoklippen

Bli en bättre fritidsledare (webbutbildning)

Maria Wiman

Ledare som lyssnar är en gratis webbutbildning för personer som leder barn och unga på fritiden. I den får du lära dig mer om psykisk hälsa och hur du kan upptäcka och stötta barn och unga som mår dåligt. Du får också tips på hur du kan lyssna, ställa frågor och skapa en trygg samtalssituation. Utbildningen är indelad i fyra delar, och varje del tar omkring 10-25 minuter att genomföra.

Klicka här för att se en kort introduktionsfilm (ca 1 min)

Läxfällan

Elev som gör läxor

Läxor är ett omdiskuterat ämne i skolan. Läxor är inte reglerade i något av skolans styrdokument, men ändå vanligt förekommande. Skolverket publicerade 2021 ett stödmaterial på temat. Förstelärare Magnus Larsson blev nyfiken på att undersöka dem närmare mer ur elevernas perspektiv. Varför väljer elever ibland att bortprioritera läxor?

Klicka här för att läsa artiklen.

Vad är Cognitive Load Theory (CLT)?

Petri Partanen

Vet du vad Cognitive Load Theory (CLT) är? Petri Partanen, psykolog och specialist inom pedagogisk psykologi, har nyligen publicerat två utmärkta blogginlägg om den inflytelserika teorin "Cognitive Load Theory" av John Sweller. Del 1 ger en bakgrund av CLTs teoretiska utgångspunkter. Del 2 fokuserar på hur man kan tillämpa CLT i undervisning i klassrummet.

Läs del 1 eller hoppa direkt till del 2.

Pedagogiskt Ledarskap 2023 - Save the date!

Pedagogiskt Ledarskap 2023 äger rum 31 oktober 2023

Tisdagen den 31:a oktober 2023, då är det dags! Vår populära utbildningsdag, Pedagogiskt Ledarskap, återvänder i år till Umeå. Men vi fortsätter alltjämt att erbjuda möjligheten att delta både på plats och digitalt. Passa på att boka in datumet i kalendern redan nu.

Följ oss gärna i sociala medier

Gå gärna in och följ oss i sociala medier och hör av dig om du har någon fråga eller fundering!

Facebook
Instagram
YouTube

Glada hälsningar från oss på Rova Sjögren!

Erik Rova - erik@rovasjogren.se - 070-236 32 00
Anton Sjögren - anton@rovasjogren.se - 073-030 13 37
Carin Lindgren - carin@rovasjogren.se
David Franzén - david@rovasjogren.se
Veronika Älvhalla - veronika@rovasjogren.se
Karin Marklund - karin@rovasjogren.se
Arvid Edberg - arvid@rovasjogen.se
Daniella Hultin Rosengren - daniella@rovasjogren.se
Elin Käck - elin@rovasjogren.se

PS: Om du inte redan prenumerar på nyhetsbrevet kan du göra det genom att fylla i formuläret nedan. Det är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen med ett knapptryck.